Διαβάστηκαν .........

Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας, τις απορίες σας και τις επισυνάψεις σας στο kostasversion@hotmail.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μια χρονιά … Ερυθρόλευκη


Ένα πρωτάθλημα διαφορετικό από τα άλλα είναι το φετινό, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον περισσότερο στην ουρά παρά στην κορυφή. Όπως και να το κάνουμε, έτσι είναι.
Τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν στην κορυφή, ενώ στην ουρά λίγο πολύ όλοι έχουν ελπίδες να σωθούν, μέχρι στιγμής – εκτός της Λάρισας η οποία θα πρέπει να μαζέψει συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα για να εκπληρώσει έναν πολύ δύσκολο και μακρύ άθλο.

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός, στέφθηκε Νταμπλούχος, έχοντας διαφορά 6 βαθμών, από τον δεύτερο Ολυμπιακό.
Φέτος ο Ολυμπιακός, είναι με το ενάμιση πόδι στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και γιατί όχι και του Κυπέλου Ελλάδος . Δεν υπάρχει καμία ομάδα που να έχει την αγωνιστική ταυτότητα και ικανότητα ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα.
Στο Κύπελλο, μπορεί να κάνει την έκπληξη ο ΠΑΟΚ, και η ΑΕΚ, να εκμεταλλευτεί την νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού και να πάει στην τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.
Η ΑΕΚ, έχει μια σχετική υπεροχή στα ντέρμπι, παίρνοντας 3 βαθμούς, με ΑΡΗ, ΠΑΟ και Ολυμπιακό, ενώ έχει μία ήττα με τον ΠΑΟΚ.             
Παρότι έχει αυτή την υπεροχή, δεν κοιτάει να την εκμεταλλευτεί ως προς συνεχείς καλά αποτελέσματα, αντίθετα σκορπάει βαθμούς δεξιά και αριστερά. Το πρόβλημα, αυτήν την στιγμή, στην ΑΕΚ, πέρα από οικονομικό, είναι και αγωνιστικό.
Ο Μάνολο Χιμένεθ, είναι ένας καλός προπονητής, αλλά με νοοτροπία … Ιταλικού ποδοσφαίρου. Τι εννοώ ; Η ΑΕΚ αλλά και οι προηγούμενες ομάδες του (Σεβίλλη, Σεβίλλη Β), πήραν την στρατηγική, του Κατενάτσιου. Μένοντας πίσω και περιμένοντας τους αντιπάλους να έρθουν. Αυτό το αγωνιστικό πλάνο, έχει μεγάλη επιτυχία στα ντέρμπι, που η ΑΕΚ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα αντιμετωπίζει, μεγάλες ομάδες. Με τις μικρές όμως τι γίνετε ; Σκορπάει βαθμούς ! Μόνο όταν οι «εκλεκτοί» της, έχουν τα κέφια τους και τους πάει η μπάλα, η ΑΕΚ κυρίως τότε μπορεί να ανοίξει τις άμυνες των χαμηλότερων ομάδων.
    Ο δε ΠΑΟΚ, μετά την φυγή του Φερνάνατο Σάντος, έψαχνε τον αντικαταστάτη του, στα πρόσωπα των : Μπερέτα, Δερμιτζάκη και Χάβο, με τον τελευταίο να οδηγεί τον ΠΑΟΚ, σε μια αρκετά καλή αλλά δύσκολη σεζόν.  Αν οι ποδοσφαιριστές του ήταν πέντε χρόνια μικρότεροι, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά η απόρριψη της ανανέωσης της ομάδας και το κακό ξεκίνημα δεν τον άφησε αυτή τη χαρά !
    Η ομάδα πρέπει να ανανεωθεί, να πάρει καινούργιους παίκτες, γιατί αυτοί, πόσο να αντέξουν πια ; Ξεκινώντας, από τον άξονα (Κοντρέρας, Τσιρίλο, Π.Γκαρσία, Ίβιτς), γενικότερα ο ΠΑΟΚ, έχει μεγάλους, σε ηλικία παίκτες. Το πρόβλημα, είναι ότι ούτε ο ΠΑΟΚ έχει λεφτά, για να πάρει.

    Ο Παναθηναϊκός, κατακτώντας το νταμπλ πέρσι, με διαφορά 6 βαθμών από τον Ολυμπιακό, περίμενες ότι φέτος- με τις προσθήκες που θα γινόντουσαν- θα ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικός εώς ανίκητος - αν αναλογιστούμε και την κακή περσινή χρονιά του Ολυμπιακού- έχοντας μια δομή, ώστε να προσθέσει μερικές ελλείψεις που είχε και να είναι έτοιμος !
    Τα πράγματα, δεν κύλισαν καλά για τους νταμπλούχους, κάνοντας κακή προετοιμασία- αλλάζοντας τρεις γυμναστές- και όχι ουσιώδεις και επιπέδου νταμπλούχου μεταγραφές. Είχαν, όμως την ατυχία, να μην μπορέσουν να κάνουν μεταγραφές ούτε τον Ιανουάριο, λόγω της οικονομική κατάστασης που δημιούργησαν τα οικονομικά προβλήματα. Πέρα όμως από αυτό, άλλαξαν και δύο προπονητές και από ότι φαίνεται κοντεύουν στους τρείς !
    Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, έχει αρκετά προβλήματα, ένα από αυτά, είναι η αισιοδοξία που έχει, ότι ο Παναθηναϊκός, μπορεί να κυνηγήσει και να κατακτήσει το Πρωτάθλημα. Χωρίς μεταγραφές ! Δεύτερον, οι εμμονές που δείχνει, με τον Γκοβού και Γκαρσία, αντί να βάλει τον φορμαρισμένο Χριστοδουλόπουλο.
    Το σύστημα 4-1-4-1, με οργανωτή Ζιλμπέρτο ή Σιμάο, με ακραίους Λέτο και Γκοβού, να γυρνάνε πίσω και να βοηθάν στα μαρκαρίσματα. Δεν είναι κακή η ιδέα, αλλά δεν βλέπει ότι δεν αντέχουν, στο 50’ – 65’, δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους.
    Όποια ελπίδα, έχει ο Παναθηναικός, για να πάρει το Πρωτάθλημα, είναι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό – αν βέβαια δεν πετάξει και άλλους βαθμούς – αν καταφέρει να νικήσει, θα μειώσει την διαφορά, αλλά και πάλι θα είναι αρκετά πίσω…
      Πέρσι, ο Ολυμπιακός, έκανε ένα καταπληκτικό δώρο ,στον Παναθηναϊκό, το Νταμπλ ! Τον βοήθησε με την μη παρουσία του στο Κυπέλλου και τα ασταθή αποτελέσματα του στο Πρωτάθλημα.
      Πάραυτα, σήκωσε το κεφάλι ψηλά και απέδειξε ότι έχει κότσια και βαριά φανέλα κάνοντας μια νέα αρχή … προσλαμβάνοντας τον Λίνεν, τον οποίο και έδιωξε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, ούτε αυτό όμως τον λύγισε, παίρνοντας την απόφαση – ρίσκο, την πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε !
      Γιατί είναι ρίσκο ; Γιατί, το «ξαναζεσταμένο φαγητό» δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
      Στο πρόσωπο του Ισπανού βρήκαν τον βασιλιά, τον σωτήρα, αυτόν που θα φέρει τα τρόπαια πίσω στο λιμάνι ! Οι ερυθρόλευκοι, έβγαλαν στο γήπεδο την δουλειά τους στην προπόνηση, απέκτησαν αγωνιστική ταυτότητα και κύρος, ως προς του αντιπάλους αλλά και ως προς τον κόσμο.
      Έκαναν μεταγραφές ουσίας αλλά και επίδειξης δύναμης, κάνοντας ανούσιες μεταγραφές, όπως ο Τζιμπούρ και Μανιάτης. Αφού ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν, ο μόνος που έχει λεφτά και το δείχνει …
        Και το καλύτερο, το πιο νοσταλγικό, το άφησα για το τέλος.Ο ΑΡΗΣ, η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που την οδήγησε, στην φάση του 16 του Uefa Europe League. Καταστράφηκε !
        Ο Κούπερ, είναι ένας μεγάλος προπονητής, η παρουσία του ήταν ένα δώρο από αυτόν στην Super League. Στην δουλειά του, δεν ανέχεται να μπαίνουν στα πόδια του άλλοι και να μην τον ακούνε, και γι’ αυτό και έφυγε. Κρίμα, η Ελλάδα, έχασε έναν εξαιρετικό προπονητή και μια εξαιρετική προσωπικότητα, η οποία γέμιζε τα ελληνικά γήπεδα !
        Ο περσινός ΑΡΗΣ, ήταν, μια ομάδα που πάλευε το ματς, μέχρι το τέλος και έπαιζε μια αρκετά καλή μπάλα, μέχρι και την φυγή του Κούπερ – νικώντας την Ατλέτικο Μαδρίτης, μέσα στην έδρα της.
        Το πρόβλημα, το φετινό για τον ΑΡΗΣ, ήταν η ενίσχυση του – γι‘ αυτό και έφυγε ο Κούπερ – ο Αργεντινός, ήθελε μερικούς παίκτες για να ενισχύσουν την ομάδα, η οποία έπασχε από έλλειψη ροστερ και δύναμης. Οι τραυματισμοί του ΑΡΗ, τον άφησαν , εκτός πεντάδας.
        Έκανε μεταγραφές, η διοίκηση – και φυσικά είχε οικονομικά προβλήματα – αλλά όχι επιπέδου Europe League ή επιπέδου ΑΡΗ.
        Προσπάθησε να βγάλει λεφτά, διώχνοντας ποδοσφαιριστές (Κάμπορα, Αράνο, Αμπρέου, Τζόνσον κ.α) αλλά δεν τα εκμεταλλεύτηκε σωστά, όπως και αυτό τον λαμπρό άνθρωπο που είχε!
          Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ , η Καβάλα, ο Βόλος και ο Άρης είναι οι μόνες ομάδες που έχουν τις προδιαγραφές για να βγουν στην Ευρώπη. Από αυτές τις πέντε, οι δύο διεκδικούν το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός.
          Πέρσι το καλοκαίρι ο Τζιμπρίλ Σισσέ, είπε 5 χρόνια, 5 πρωταθλήματα, και δεν έχει άδικο, αν ήταν πρωτάθλημα παικτών θα το έπαιρνε και με διαφορά 10 βαθμών.
          Αλλά δεν είναι. Είναι ομαδικό και ο Παναθηναικός, αυτήν την στιγμή δεν είναι ομάδα, που μπορεί να «πάρει την μπουκιά από το στόμα» του Ολυμπιακού !